+91-22-67237000 contact@hosmac.com
Winners of HHAC2017 #3

Winners of HHAC2017 #3

Details of Design

Hospital to Hospitality – a model of establishment for specific physical treatment, where one feels the warmth and welcoming nature like Home.

An assisted living residence or facility is a housing facility for people with disabilities or for adults who cannot or chose not to live independently. The concept behind the proposed facility was assisting three types of residents, first – one who needs help with daily activities like using washroom,cooking,etc These residents also need assistance on a daily basis but for shorter span of time. Second – one with memory impairment support  who  would  need  assistance  for  performing  activities  like  following  time schedule, they need assistance on a daily basis for longer span of time. Third – end of life care support, they need regular supervision of 24 hours by assistants and doctors.

Site selection was a meticulously thought decision. The site is located in Durgapur. The residents are mainly aged adults whose children are established in nearby cities like Kolkata and Asansol.The layout of the city is a proper balance between open spaces and built spaces providing a community space in every pocket. Climate condition is warm and humid but presence of lush greenery makes the microclimate comfortable. Durgapur is a peaceful city with less traffic which makes it best for the location of the proposed facility. The welcoming nature of the residents is all together a perfect environment for the occupants of assisted facility.

The site chosen has basic amenities like parks, banks, post office, playgrounds, hospital in a radius of 1 km. The famous Mission Super Specialty Hospital is a major landmark near the site. It offers hospital facility and caters to emergency situations. Parks and grounds located nearby provide an interaction platform for the residents. People from the neighborhood gather in the park for daily Aarti and celebration of festivals. Nearby Food outlets provide door step service with variety of meals choices.

Site zoning is carried out under the principle of traditional healthcare spaces, where site is divided into public space and patient space with supporting facilities. Public space includes waiting area for visitors, Library, prayer hall, sitting area for occupants of the facility. This is the major interactive zone for the occupants with the neighbors, visitors, staff and with each other. Outsiders can also access this space. Residents who are interested in teaching small kids or selling home-made items like pickles can sell by making kiosk. It is the most flexible zone providing various entertainments. The patient space includes elderly inmate units ,care taker rooms, health care unit. This parcel is comparatively bigger in size to public space. Elderly inmate units cluster consist of a care taker room, individual courtyard and guest house for relatives and friends. Health care unit provides space for Admin,common room, pharmacy, doctors   from 9am to 6pm,ICU and therapist for consultation support facilities like care taker residences and storage with wet and dry disposal, cleaning and washing departments

The site has an integration of elements of mind-body-spirit. Mind symbolizes the public space where they keep themself fresh, gives mind satisfaction tension. Body symbolize health care unit for taking care of the physical needs of the body. Spirit is the water body otherwise known as water kund, present in between the wards. This plaza is the main focal point of the site. Water acts as a soothing element and gives a sense of settlement and stability. This water body also helps in water harvesting. The mind-body- spirit binds the wards in perfect harmony.

The main motive of providing circulation was to reduce road coverage and restrict public vehicles at the entrance. Patient space (Health care unit) and public space is provided near to the entrance of the site. Thus the vehicular traffic is reduced and mostly stopped at the entrance itself and eases the work of security guard. Pedestrian traffic (elderly inmate units) goes further inside the site through the plaza around the water kund. No vehicular obstruction is faced by pedestrians, creating pedestrian friendly environments. Only doctors, staffs, close relatives of the residents, and maintenance workers are allowed inside the private space.

The built form was created with a vision to propose new ways of imagining and experiencing healthcare spaces. Planning is done keeping in mind the warm and humid climate, Courtyards are given which act as an activity node connected with shaded social corridors for residents to interact helps in air exchange. Shaded corridors (social corridor) are best as it increases air quantity and quality, creates a comfortable environment throughout the day. Shaded corridors give the pedestrian a walkway to access other wards at any time of day or season. Daylight is penetrated through a clerestory window in the entrance which also given a sense of entry and induces 70-80% of daylight inside the ward.

Efficient planning is done in terms of hierarchy of area, facility and user requirement. Four types of ward layouts are designed in the facility housing. First is a combination of Bedroom + Dining + living + Kitchen +. This is designed for user who needs life care support including physically handicapped. These residents need assistance on a daily basis for whole year. Second layout has Bedroom + living; here the patient can stay for less time period with a guest. Third layout is only Bedroom designed for single occupancy resident with no living space. Fourth layout is for double occupancy, consisting of 2 Bedrooms and a shared living space. Here two friends or couple can stay having separate bedrooms of their own.

Sustainable site features like rain water harvesting, biogas plant, waste water treatment, and grey water treatment has been taken care of in the site. 150 cubic meter volume of water is stored in the water kund as a reservoir and this water can also be used to modify the micro environment through evaporative cooling process. Solar panels are installed above the corridors, roof of inmates, health care unit. It has potential for producing 90 MWh each year.

Winners of HHAC2017 #2

Winners of HHAC2017 #2

Assisted care living

Design Details :

Site context: the site selected falls admist the Belgavi green terrain ,In

Karnataka ,India.The main idea of choosing that particualr site was to have a surety of a peaceful! area for the assisted living member to reside as its neighbourhood is a residendial space and also falls towards the outskirts from the city chaos. The selected site is very convientely reached and travelled to prominient nodes of the cities like hospitals, busterminus etc.The climate also plays a major role of it being a Tropical  Region and rich in vegitation and  water table.

Concept : The concept is taken as in parts –

The mind is like water,when it is agitated it becomes difficult to reflect but when allowed to settel the mind finds space to reflect::

Grid– the forms designed is majorly in a grid form as its easily accessible and convienient to the user base residing in the campus. Focus      spaces designed in a concept that the old age group and other the disabled residing  shall reflect upon their life lead through spaces where they can focus upont

Concentration– the healing ages of the person needs a peace of mind and that Peace is achieved from the concentration of the indivisual upon his life .

Contemplation: the overall goal is to provide a homely feeling and a self healing spaces with the required assistance in medical form from the incharge and assistance for internal peace from the spaces created  ,by which one self analysis his taughts and heals .

Design strategy: the zoning of the spaces is decided to depict the journey of life where one reflects back and appriciates .Grid is followed through space making and planning. togetherness and extra space of life is given by designing of meditation n library spaces. The inmates residence is seperated from the hospital block to avoid the ill feeling one gets from a hospital stay. Recreation spaces are als< designed for as a part of their daily schedule . Hospital is also zoned as a healing space . Landscapes and softscapes are blend with the design and give a neighbourhood feel. The design includes the provision of a solar power,a kitchen garden and also the adoption of biogas as a part of selfsustainable design. The material pallet is also a very context responding.Overall design is easy accessible and low maintained

Winners of HHAC2017 #1

Winners of HHAC2017 #1

Details of Design

ASSISTED LIVING CENTRE

An idea whose time has arrived

SITE: Sowripalayam, Coimbatore, Tamil Nadu

SITE CONTEXT: The second largest city in Tamil Nadu, Coimbatore has emerged as one of the top retirement cities in the country due to its excellent healthcare facilities and pleasant climatic conditions, as well as the development of several retirement communities. One of the three traditional retirement towns of India.

CONCEPT:
Contemporary yet traditional setting based upon “bhartiya ghar”- Aangan (Central courtyard), surrounding bedrooms or clusters, interactive pockets and verandah. Inspired by human senses- sight, hearing, touch and smell, the design is done to incorporate these elements. A place, not just to support people of physical challenges but to provide them with a home away from home; release mental pressure by healing and establishing increased social networks through design.

RESPONSE:
Imbibing traditional ways of living in modern settings to provide peace to the heart and comfort to the frail fighters. Sight- array of trees; hearing- chirping of birds and sound of fountain; smell- flowers and scented candles; touch- groves and textures. Providing visual relief through diffused light levels, shadow and greenery. Building orientation to optimise wind flow, combat extreme conditions and minimise glare. Universal design and reduced distances to break the barriers of flow and depression.

DESIGN STRATEGY:
Reviving age old living customs and strategies to make residents feel at home. Drawing inspiration from prevailing layouts of dwellings in order to utilise the available climatic condition. Smaller spaces opening up into ever increasing areas with increasing social connectivity to never let a resident feel alone. Personal gardens and community spaces to help people socialise. Seating spaces at regular intervals for seniors to take rest whenever needed. They can choose who to socialise with. Decreasing travel distances from personal rooms to areas of congregation and interaction. Self-guiding and linear design so that residents seek minimum assistance. Segregation through blocks as per the assistance needed and yet integration through cluster formation. Alternate open and semi open spaces to drive out gloomy corners and integrate people from various walks of life together at a single place. Making occupants self-independent by creating a platform for them to exhibit their talents and knowledge- Earn while you stay. Zoning of spaces w.r.t the privacy needed. Providing earth berms to cater to safety and comfort in terms of reduced noise levels and relaxation spaces. Provision of both direct and diffused light in interior spaces as per the need of different individuals. Ergonometric of palliative zone allow them to have exterior views while lying down on bed which is achieved by lower sill level.

VERNACULAR APPROACH:
Inspired from Nalukettu- Blocks on four sides with a central courtyard, a typical design ideology of Kerela practiced in other parts of South India as well. People live under one roof and enjoy commonly owned facilities. The pitched roof elevation is a pure reminiscence of Gopurams- that mark the entrance to a holy place, here, our elders. Jali works to create impressions of Rangoli- the famous art of South.

FEATURES
Play of light, colours and shades to provide ultimate user comfort and experience. Hues of orange, yellow and reds to improve energy levels in common gathering spaces. Green colours to make residents feel at peace. Dark grey ceiling is used to minimise glare. Textured walls with grooves and undulations to help people take support of walls and identify spaces and routes through feel and touch. Pergola provides interior shading. Rooms are designed giving priority to flexible nature of inmates. Interior corridors are protected from harsh climate by use of rolling jute mats. The red colored exterior walls cladded with vettukallu induces energy and vigour in residents

SUSTAINABLE FEATURES
Satisfying the building’s energy demands with use of passive cooling and heating systems. A biogas plant to generate electricity through human wastes. Locally produced compressed earth blocks to incorporate traditional mud architecture in a better way. Boulders and stones from nearby Subarnarekha river to form plinth. Maximum natural light ingress through increased courtyards in and around the building. Photo voltaic panels in roof to generate solar power. The earth berms provided on site are created using excavated soil. “ATHANGUDI” tiles locally made using broken ceramic, glass and soil are used for external cladding of yoga and meditation canter. Use of “vettukallu” -laterite for exterior cladding as it is low cost and gains strength with increasing exposure to sun and air. PVC sheets covered pathways to allow natural light. Landscaping through herbal gardens provide natural cures. With low thermal mass due to limited use of concrete, lesser carbon footprint is generated. Provision for future expansion is provided.

ENERGY CONSERVATION
Energy controlled design with use of vernacular elements, vettukallu (laterite), diffused lighting, courtyards, solar panels and jali works. Small turbines in basins to produce hydro-power. Photo-voltaic panels in roof at alternate bands with wooden pergola .Reduced dependency on mechanical devices by lowering interior temperatures through materials used.

ADDITIONAL PROGRAMMES
Provision of YOGA AND MEDITATION CENTER in north-east suffice physical and mental cure to residents. The surrounding open spaces and deck can be used to perform yoga amidst nature and sun. Helps to reduce depression levels and combat vitamin D deficiency. AYURVEDIC TREATEMENT block is provided with cures for constipation performed via wet therapy. Space for aroma therapy is given to battle stress. Open area in front of Ayurveda zone caters sun therapy. These open spaces can be used by residents to carry out their personal hobbies like teaching, weaving, singing etc. AMPHITHEATRE in NW to provide entertainment to seniors. A platform for them to exhibit their talents. Students from near- by institutions can perform for them. Herbal plants like kuthiraikulambu-reduce body heat; rail pachilai- treat headache; mulvelikizhangu- increase immunity are provided in gardens. ACCU- PRESSURE to treat health issues and CYCLE TRACK is provided for leisure.