+91-22-67237000 contact@hosmac.com
Winners of HHAC2016 #3

Winners of HHAC2016 #3

Details of Design

Community Healthcare Center in Rural India

 

SITE CONTEXT

The site chosen is located in Kalghatgi, the rural district of Dharwad, Karnataka. This particular district has enriched the cultural fields like music, literature and art by producing famous and memorable names. Thus receiving a special recognition on the cultural map of Karnataka state. Agriculture is the backbone of the economy and also the major occupation of the inhabitants of the district. The strategical location of proposed Community Health Care centre will facilitate medical services while also being as a referral point to the existing PHCs. Proposed site was chosen owing to the better commuting options through public and private modes.

CONCEPT AND DESIGN STRATEGIES

Design concept of the proposed Community Health Care centre is predominantly directed on to create  a  positive  community  focussed  spaces  sensitive  to  the  local  ethos  while  harnessing synergy. Existing  site  specific  features  and  local  climate  are  the  main  parameters  that  have  been considered in evolving design strategy. Wards are designed with maximum surface area facing North to benefit from the uninterrupted penetration of daylight and air movement. The rooms which do not require natural ventilation are along the west wall. Open plan and the provision of skylight ensure adequate ventilation and lighting.

Prevailing aspect of the proposed deign is the clear separation between the public, semi-public & private spaces and the transition spaces between them.  This was based on functionality of the spaces and to enhance circulation and access within the health centre. The common public waiting space provided for the OPDs has a wide perforated (Jaali) brick screen to facilitate natural ventilation from the regional winds and also to create an interesting pattern of light and shade in turn enlivening the waiting area environment.

An open learning space is designed as platform for educating the people on various health related issues and advancements in medical treatments. This space also doubles up to be used as medical camps or to serve as additional space for treatment in case of an epidemic.

Functional or visually appealing green pockets are created inside the building to serve as communal spaces, connect the inside and outside, breaking monotony and give an overall holistic experience reinterpreting the image of a health centre. These spaces include local plants, robust seating and art pieces with educational value to tie it to the culture of art of the area.

SUSTAINABILITY, ENERGY CONSERVATION AND COST EFFECTIVENESS

  • Use of  vernacular  construction  techniques  and  local  materials  such  as  granite  and bricks/Stabilized Mud Bricks reduces the construction cost while imparting regional identity to the centre.
  • Majority of places have been designed to receive natural lighting and ventilation. This reduces dependency on conventional sources of energy significantly.
  • Implementation of rain water harvesting of which water is used for maintaining the green spaces and solar panels for an alternative non-conventional energy source.
Winners of HHAC2016  #2

Winners of HHAC2016 #2

Community Healthcare Center in Rural India

SITE: Angara (Ranchi, Jharkhand)

 

SITE CONTEXT:

Authorities decided to upgrade village’s Primary Health Care centre to CHC 3 years back. It has been on papers since then. The requisite 1:4 ratio of CHC to PHC is surpassed by 25 sub-centres that are controlled by this health centre. This is the only CHC that caters to the crowd from 95 panchayats, thus generating an immense ground for growth.

RESPONSE :

Vernacular traditional setting imbibing pockets of peace. Reflection of age old technologies and systems into the building’s fabric. Providing visual relief through play of light, shadow and colours. Building orientation to maximise wind flow and minimise glare.

CONCEPT :

A place, not just to cure people of physical illness but to release mental pressure through creation of healing architecture. Incorporation of greenery and natural light within the building fabric to deliver cure through environment loving design.

DESIGN STRATEGY :

Drawing inspiration from prevailing layouts of dwellings in order to utilise the available climatic conditions at its best. Controlled views of external surroundings through use of vernacular elements like bamboo mesh and manually adjustable thatch screens. Alternate open and semi open spaces to drive out gloomy corners and integrate healing architecture. Zoning of spaces w.r.t the privacy needed. Dedicated routes for Doctors away from public areas. Separate emergency entry. Mini waiting zones to prevent confusion and provide hassle free system for patients. Respite to patients by providing external views through alternate glass roofs. Use of double glazed convex profile glass in roof to allow light and restrict glare as well as to provide visual comfort to patients.

SUSTAINABILITY :

Satisfying the building’s energy demands with use of passive cooling and heating systems. A biogas plant to generate electricity through human wastes. Hollow concrete and bamboo columns to direct rainwater from inclined roof to ground. Locally produced compressed earth blocks to incorporate traditional mud architecture in a better way. Boulders and stones from nearby Subarnarekha river to form plinth. Wind catcher to provide regular air exchanges in the most used zone of the building. Using thrown away glass bottles to create a tinted wall allowing natural light. Adjustable thatch screens as walls in corridors to allow manually controlled light during day and prevent entry of mosquitoes in night. Specially designed windows with adjustable panel at top to suffice varying

shading angles at different times. Photo voltaic panels in roof to generate solar power. PVC sheets covered pathways to allow natural light. Landscaping through herbal gardens provide natural cures. With low thermal mass due to limited use of concrete, lesser carbon footprint is generated.

ECONOMIC ASPECTS:

The vernacular aspect of the design and modification of age old devices to suit to today’s needs makes it low in budget. Use of locally available materials- bamboo, thatch, stones and rammed earth generates employment opportunities and reduce total building cost and embodied energy- applicable for higher GRIHA rating. The high initial cost of providing geothermal system will be countered by its long economic as well as environmental benefits.

ENERGY CONSERVATION:

Energy controlled design with use of vernacular elements, CSAB blocks, skylights, double roof system, geothermal passive heating and cooling system and jali works. Small turbines in basins to produce hydro-power. Photo-voltaic panels in roof at alternate bands with double-glazed convex profile glass. Wind catcher to suffice air circulation .Reduced dependency on mechanical devices by lowering interior temperatures through materials used.

GRIHA RATING:

Design incorporates existing trees; has water percolating cover; minimalistic air pollution as basic material is rammed earth; water preservation and collection; optimised energy performance through use of solar panels, wind catcher, hollow columns, thatch screens and stabilised earth blocks; Use of bio wastes for power generation; usable hot water as a by-product from geothermal cooling; barrier-free design.

ADDITIONAL PROGRAMS:

NEONATAL INTENSIVE CARE UNIT for new-borns who are otherwise given referrals to higher hospitals, backing up  the scheme “kangaroo mother care”- to keep child close to mother. Herbal gardens in green spaces to provide natural healing and cure. Casualty ward in emergency unit to provide immediate and basic aid to victims before referring to higher centre.  Anti-Retroviral Therapy centre for people suffering from AIDS and counselling room.

Winners of HHAC2016  #1

Winners of HHAC2016 #1

Details of Design

Community Healthcare Center in Rural India

SITE CONTEXT

Many villages in India, even after sixty nine years of independence, do not have sufficient healthcare facilities. Anekal in Bangalore Rural, Karnataka, India is one such taluk, with a deficit of  basic health care facilities in terms of availability and affordability.

The site chosen is in Ragihalli, in Anekal, owing to the better commuting options through public and private modes. Provision of Community Health Care centre in this area would serve sixteen villages under the taluk, along with the people living in the outskirts.

A majority of population is involved in farming, sericulture, animal husbandry, etc. belonging to the low income category. Issue of water shortage does exist in spite of an abundance of rainfall, owing to the fact of mismanagement.

CONCEPT AND DESIGN STRATEGIES

Design concept of the proposed Community Health Care centre is primarily focussed on creating spaces that facilitate better curative, preventive and rehabilitative services.

A design criterion has been evolved to address the key challenge of building a good quality, comfortable and easy-to- maintain facility. Logical zoning, hierarchical placement of different spaces and ecological sustainability has positively informed the design in structuring a building that is suited to its environment and function.

The design prioritises on the patient experience; the essence of the space is to awaken hope and instil faith of a speedy recovery. The design aims to achieve this through a space for prayer/ meditation, visual and physical connectivity to the outdoors and landscaping while allowing natural air and light ventilation.

Research has proven that patients, who walk (indoor & outdoor) during the course of their recovery, have chances of getting discharged as many as 36 hours earlier than those who do not. Emphasis has been laid on providing access to several indoor and outdoor spaces from the patient wards in order to encourage walking. To provide a transcendent environment the patient and tap into the ubiquitous potential of the placebo effect, a healing garden has been planned close to the patient wards. Strategic planning and design of various spaces address the challenge which was to avoid creating the clichéd, depressing and crowded waiting room experience, to lessen the risk of contagion between un-well individuals.

SUSTAINABILITY, ENERGY CONSERVATION AND COST EFFECTIVENESS

The following design methods have been adopted to address issues pertaining to sustainability:

  • Use of vernacular construction techniques and local materials lends the centre a unique sense of identity.
  • Rainwater harvesting for better management of water
  • Solar water heating
  • Healing garden comprising of medicinal plants
  • Maximised natural lighting and ventilation in the design, thereby reducing dependence on conventional sources of energy. Mechanical means of ventilation have been used only in certain clean rooms.