+91-22-67237000 contact@hosmac.com
Winners of HHAC2016 #3

Winners of HHAC2016 #3

Details of Design

Community Healthcare Center in Rural India

 

SITE CONTEXT

The site chosen is located in Kalghatgi, the rural district of Dharwad, Karnataka. This particular district has enriched the cultural fields like music, literature and art by producing famous and memorable names. Thus receiving a special recognition on the cultural map of Karnataka state. Agriculture is the backbone of the economy and also the major occupation of the inhabitants of the district. The strategical location of proposed Community Health Care centre will facilitate medical services while also being as a referral point to the existing PHCs. Proposed site was chosen owing to the better commuting options through public and private modes.

CONCEPT AND DESIGN STRATEGIES

Design concept of the proposed Community Health Care centre is predominantly directed on to create  a  positive  community  focussed  spaces  sensitive  to  the  local  ethos  while  harnessing synergy. Existing  site  specific  features  and  local  climate  are  the  main  parameters  that  have  been considered in evolving design strategy. Wards are designed with maximum surface area facing North to benefit from the uninterrupted penetration of daylight and air movement. The rooms which do not require natural ventilation are along the west wall. Open plan and the provision of skylight ensure adequate ventilation and lighting.

Prevailing aspect of the proposed deign is the clear separation between the public, semi-public & private spaces and the transition spaces between them.  This was based on functionality of the spaces and to enhance circulation and access within the health centre. The common public waiting space provided for the OPDs has a wide perforated (Jaali) brick screen to facilitate natural ventilation from the regional winds and also to create an interesting pattern of light and shade in turn enlivening the waiting area environment.

An open learning space is designed as platform for educating the people on various health related issues and advancements in medical treatments. This space also doubles up to be used as medical camps or to serve as additional space for treatment in case of an epidemic.

Functional or visually appealing green pockets are created inside the building to serve as communal spaces, connect the inside and outside, breaking monotony and give an overall holistic experience reinterpreting the image of a health centre. These spaces include local plants, robust seating and art pieces with educational value to tie it to the culture of art of the area.

SUSTAINABILITY, ENERGY CONSERVATION AND COST EFFECTIVENESS

  • Use of  vernacular  construction  techniques  and  local  materials  such  as  granite  and bricks/Stabilized Mud Bricks reduces the construction cost while imparting regional identity to the centre.
  • Majority of places have been designed to receive natural lighting and ventilation. This reduces dependency on conventional sources of energy significantly.
  • Implementation of rain water harvesting of which water is used for maintaining the green spaces and solar panels for an alternative non-conventional energy source.
Winners of HHAC2016  #2

Winners of HHAC2016 #2

Community Healthcare Center in Rural India

SITE: Angara (Ranchi, Jharkhand)

 

SITE CONTEXT:

Authorities decided to upgrade village’s Primary Health Care centre to CHC 3 years back. It has been on papers since then. The requisite 1:4 ratio of CHC to PHC is surpassed by 25 sub-centres that are controlled by this health centre. This is the only CHC that caters to the crowd from 95 panchayats, thus generating an immense ground for growth.

RESPONSE :

Vernacular traditional setting imbibing pockets of peace. Reflection of age old technologies and systems into the building’s fabric. Providing visual relief through play of light, shadow and colours. Building orientation to maximise wind flow and minimise glare.

CONCEPT :

A place, not just to cure people of physical illness but to release mental pressure through creation of healing architecture. Incorporation of greenery and natural light within the building fabric to deliver cure through environment loving design.

DESIGN STRATEGY :

Drawing inspiration from prevailing layouts of dwellings in order to utilise the available climatic conditions at its best. Controlled views of external surroundings through use of vernacular elements like bamboo mesh and manually adjustable thatch screens. Alternate open and semi open spaces to drive out gloomy corners and integrate healing architecture. Zoning of spaces w.r.t the privacy needed. Dedicated routes for Doctors away from public areas. Separate emergency entry. Mini waiting zones to prevent confusion and provide hassle free system for patients. Respite to patients by providing external views through alternate glass roofs. Use of double glazed convex profile glass in roof to allow light and restrict glare as well as to provide visual comfort to patients.

SUSTAINABILITY :

Satisfying the building’s energy demands with use of passive cooling and heating systems. A biogas plant to generate electricity through human wastes. Hollow concrete and bamboo columns to direct rainwater from inclined roof to ground. Locally produced compressed earth blocks to incorporate traditional mud architecture in a better way. Boulders and stones from nearby Subarnarekha river to form plinth. Wind catcher to provide regular air exchanges in the most used zone of the building. Using thrown away glass bottles to create a tinted wall allowing natural light. Adjustable thatch screens as walls in corridors to allow manually controlled light during day and prevent entry of mosquitoes in night. Specially designed windows with adjustable panel at top to suffice varying

shading angles at different times. Photo voltaic panels in roof to generate solar power. PVC sheets covered pathways to allow natural light. Landscaping through herbal gardens provide natural cures. With low thermal mass due to limited use of concrete, lesser carbon footprint is generated.

ECONOMIC ASPECTS:

The vernacular aspect of the design and modification of age old devices to suit to today’s needs makes it low in budget. Use of locally available materials- bamboo, thatch, stones and rammed earth generates employment opportunities and reduce total building cost and embodied energy- applicable for higher GRIHA rating. The high initial cost of providing geothermal system will be countered by its long economic as well as environmental benefits.

ENERGY CONSERVATION:

Energy controlled design with use of vernacular elements, CSAB blocks, skylights, double roof system, geothermal passive heating and cooling system and jali works. Small turbines in basins to produce hydro-power. Photo-voltaic panels in roof at alternate bands with double-glazed convex profile glass. Wind catcher to suffice air circulation .Reduced dependency on mechanical devices by lowering interior temperatures through materials used.

GRIHA RATING:

Design incorporates existing trees; has water percolating cover; minimalistic air pollution as basic material is rammed earth; water preservation and collection; optimised energy performance through use of solar panels, wind catcher, hollow columns, thatch screens and stabilised earth blocks; Use of bio wastes for power generation; usable hot water as a by-product from geothermal cooling; barrier-free design.

ADDITIONAL PROGRAMS:

NEONATAL INTENSIVE CARE UNIT for new-borns who are otherwise given referrals to higher hospitals, backing up  the scheme “kangaroo mother care”- to keep child close to mother. Herbal gardens in green spaces to provide natural healing and cure. Casualty ward in emergency unit to provide immediate and basic aid to victims before referring to higher centre.  Anti-Retroviral Therapy centre for people suffering from AIDS and counselling room.

Winners of HHAC2016  #1

Winners of HHAC2016 #1

Details of Design

Community Healthcare Center in Rural India

SITE CONTEXT

Many villages in India, even after sixty nine years of independence, do not have sufficient healthcare facilities. Anekal in Bangalore Rural, Karnataka, India is one such taluk, with a deficit of  basic health care facilities in terms of availability and affordability.

The site chosen is in Ragihalli, in Anekal, owing to the better commuting options through public and private modes. Provision of Community Health Care centre in this area would serve sixteen villages under the taluk, along with the people living in the outskirts.

A majority of population is involved in farming, sericulture, animal husbandry, etc. belonging to the low income category. Issue of water shortage does exist in spite of an abundance of rainfall, owing to the fact of mismanagement.

CONCEPT AND DESIGN STRATEGIES

Design concept of the proposed Community Health Care centre is primarily focussed on creating spaces that facilitate better curative, preventive and rehabilitative services.

A design criterion has been evolved to address the key challenge of building a good quality, comfortable and easy-to- maintain facility. Logical zoning, hierarchical placement of different spaces and ecological sustainability has positively informed the design in structuring a building that is suited to its environment and function.

The design prioritises on the patient experience; the essence of the space is to awaken hope and instil faith of a speedy recovery. The design aims to achieve this through a space for prayer/ meditation, visual and physical connectivity to the outdoors and landscaping while allowing natural air and light ventilation.

Research has proven that patients, who walk (indoor & outdoor) during the course of their recovery, have chances of getting discharged as many as 36 hours earlier than those who do not. Emphasis has been laid on providing access to several indoor and outdoor spaces from the patient wards in order to encourage walking. To provide a transcendent environment the patient and tap into the ubiquitous potential of the placebo effect, a healing garden has been planned close to the patient wards. Strategic planning and design of various spaces address the challenge which was to avoid creating the clichéd, depressing and crowded waiting room experience, to lessen the risk of contagion between un-well individuals.

SUSTAINABILITY, ENERGY CONSERVATION AND COST EFFECTIVENESS

The following design methods have been adopted to address issues pertaining to sustainability:

  • Use of vernacular construction techniques and local materials lends the centre a unique sense of identity.
  • Rainwater harvesting for better management of water
  • Solar water heating
  • Healing garden comprising of medicinal plants
  • Maximised natural lighting and ventilation in the design, thereby reducing dependence on conventional sources of energy. Mechanical means of ventilation have been used only in certain clean rooms.
Winners of HHAC2017 #3

Winners of HHAC2017 #3

Details of Design

Hospital to Hospitality – a model of establishment for specific physical treatment, where one feels the warmth and welcoming nature like Home.

An assisted living residence or facility is a housing facility for people with disabilities or for adults who cannot or chose not to live independently. The concept behind the proposed facility was assisting three types of residents, first – one who needs help with daily activities like using washroom,cooking,etc These residents also need assistance on a daily basis but for shorter span of time. Second – one with memory impairment support  who  would  need  assistance  for  performing  activities  like  following  time schedule, they need assistance on a daily basis for longer span of time. Third – end of life care support, they need regular supervision of 24 hours by assistants and doctors.

Site selection was a meticulously thought decision. The site is located in Durgapur. The residents are mainly aged adults whose children are established in nearby cities like Kolkata and Asansol.The layout of the city is a proper balance between open spaces and built spaces providing a community space in every pocket. Climate condition is warm and humid but presence of lush greenery makes the microclimate comfortable. Durgapur is a peaceful city with less traffic which makes it best for the location of the proposed facility. The welcoming nature of the residents is all together a perfect environment for the occupants of assisted facility.

The site chosen has basic amenities like parks, banks, post office, playgrounds, hospital in a radius of 1 km. The famous Mission Super Specialty Hospital is a major landmark near the site. It offers hospital facility and caters to emergency situations. Parks and grounds located nearby provide an interaction platform for the residents. People from the neighborhood gather in the park for daily Aarti and celebration of festivals. Nearby Food outlets provide door step service with variety of meals choices.

Site zoning is carried out under the principle of traditional healthcare spaces, where site is divided into public space and patient space with supporting facilities. Public space includes waiting area for visitors, Library, prayer hall, sitting area for occupants of the facility. This is the major interactive zone for the occupants with the neighbors, visitors, staff and with each other. Outsiders can also access this space. Residents who are interested in teaching small kids or selling home-made items like pickles can sell by making kiosk. It is the most flexible zone providing various entertainments. The patient space includes elderly inmate units ,care taker rooms, health care unit. This parcel is comparatively bigger in size to public space. Elderly inmate units cluster consist of a care taker room, individual courtyard and guest house for relatives and friends. Health care unit provides space for Admin,common room, pharmacy, doctors   from 9am to 6pm,ICU and therapist for consultation support facilities like care taker residences and storage with wet and dry disposal, cleaning and washing departments

The site has an integration of elements of mind-body-spirit. Mind symbolizes the public space where they keep themself fresh, gives mind satisfaction tension. Body symbolize health care unit for taking care of the physical needs of the body. Spirit is the water body otherwise known as water kund, present in between the wards. This plaza is the main focal point of the site. Water acts as a soothing element and gives a sense of settlement and stability. This water body also helps in water harvesting. The mind-body- spirit binds the wards in perfect harmony.

The main motive of providing circulation was to reduce road coverage and restrict public vehicles at the entrance. Patient space (Health care unit) and public space is provided near to the entrance of the site. Thus the vehicular traffic is reduced and mostly stopped at the entrance itself and eases the work of security guard. Pedestrian traffic (elderly inmate units) goes further inside the site through the plaza around the water kund. No vehicular obstruction is faced by pedestrians, creating pedestrian friendly environments. Only doctors, staffs, close relatives of the residents, and maintenance workers are allowed inside the private space.

The built form was created with a vision to propose new ways of imagining and experiencing healthcare spaces. Planning is done keeping in mind the warm and humid climate, Courtyards are given which act as an activity node connected with shaded social corridors for residents to interact helps in air exchange. Shaded corridors (social corridor) are best as it increases air quantity and quality, creates a comfortable environment throughout the day. Shaded corridors give the pedestrian a walkway to access other wards at any time of day or season. Daylight is penetrated through a clerestory window in the entrance which also given a sense of entry and induces 70-80% of daylight inside the ward.

Efficient planning is done in terms of hierarchy of area, facility and user requirement. Four types of ward layouts are designed in the facility housing. First is a combination of Bedroom + Dining + living + Kitchen +. This is designed for user who needs life care support including physically handicapped. These residents need assistance on a daily basis for whole year. Second layout has Bedroom + living; here the patient can stay for less time period with a guest. Third layout is only Bedroom designed for single occupancy resident with no living space. Fourth layout is for double occupancy, consisting of 2 Bedrooms and a shared living space. Here two friends or couple can stay having separate bedrooms of their own.

Sustainable site features like rain water harvesting, biogas plant, waste water treatment, and grey water treatment has been taken care of in the site. 150 cubic meter volume of water is stored in the water kund as a reservoir and this water can also be used to modify the micro environment through evaporative cooling process. Solar panels are installed above the corridors, roof of inmates, health care unit. It has potential for producing 90 MWh each year.

Winners of HHAC2017 #2

Winners of HHAC2017 #2

Assisted care living

Design Details :

Site context: the site selected falls admist the Belgavi green terrain ,In

Karnataka ,India.The main idea of choosing that particualr site was to have a surety of a peaceful! area for the assisted living member to reside as its neighbourhood is a residendial space and also falls towards the outskirts from the city chaos. The selected site is very convientely reached and travelled to prominient nodes of the cities like hospitals, busterminus etc.The climate also plays a major role of it being a Tropical  Region and rich in vegitation and  water table.

Concept : The concept is taken as in parts –

The mind is like water,when it is agitated it becomes difficult to reflect but when allowed to settel the mind finds space to reflect::

Grid– the forms designed is majorly in a grid form as its easily accessible and convienient to the user base residing in the campus. Focus      spaces designed in a concept that the old age group and other the disabled residing  shall reflect upon their life lead through spaces where they can focus upont

Concentration– the healing ages of the person needs a peace of mind and that Peace is achieved from the concentration of the indivisual upon his life .

Contemplation: the overall goal is to provide a homely feeling and a self healing spaces with the required assistance in medical form from the incharge and assistance for internal peace from the spaces created  ,by which one self analysis his taughts and heals .

Design strategy: the zoning of the spaces is decided to depict the journey of life where one reflects back and appriciates .Grid is followed through space making and planning. togetherness and extra space of life is given by designing of meditation n library spaces. The inmates residence is seperated from the hospital block to avoid the ill feeling one gets from a hospital stay. Recreation spaces are als< designed for as a part of their daily schedule . Hospital is also zoned as a healing space . Landscapes and softscapes are blend with the design and give a neighbourhood feel. The design includes the provision of a solar power,a kitchen garden and also the adoption of biogas as a part of selfsustainable design. The material pallet is also a very context responding.Overall design is easy accessible and low maintained

WhatsApp WhatsApp us