+91-22-67237000 contact@hosmac.com

Consolation Prize Winner : Utkarsha Kulkarni, Shaunak Kajalkar

College : Padmashree Dr. D. Y. Patil College Of Architecture, Pune

Introduction

Children Health Care is a very special sector wherein we as Architects believe it’s our moral responsibility to provide comfort through our design. Hence we believe “A GOOD SPACE WITH GREAT AURA IS MORE POWERFUL THAN MEDICINES.” Efficient facilitation of health care infrastructure, easy circulation and accessibility and provision of soothing ambiance for the patients, visitors and equally for the staff members who continuously operate within this space is of utmost importance. Design of Healthcare needs to be sensitively approached with due attention to safety, accessibility and economy.

SITE CONTEXT

The site is located in Hinjewadi, Pune, Maharashtra along the Mula Mutha river. The site is located in close proximity to not only the urban context of Hinjewadi the well-known IT- hub but also to the nearby developing areas of Mhalunge.The proposed 4 acre paediatric hospital project at Hinjewadi, Pune has been planned keeping in mind the location and peculiarities of the specific site. The design and planning uniqueness of the project is actually generated from the site itself. This location allows greater permeability through the site, access to wind and natural sunlight, and most importantly, for its inhabitants, gives a sense of openness that is sorely missing in our typical city habitations.

CONCEPT

“OUT OF THE MUD OF DISEASE, FEAR, STRUGGLE AND SUFFERINGS, OUR HOSPITAL BLOOMS AS A LOTUS TO CHERISH THE INNOCENCE OF YOUNG HEARTS.” The young tightly wrapped lotus flower is a poignant symbol of growth and potential before it bursts open into an elegantly coloured bloom to become a symbol of purity.

The Lotus Building owes its form to an hexagonal grid system. The hexagon has been chosen as a metaphor representing the 8 nodes of activities of hospital. Ratios of 6 are also common in nature especially in the organisation of lotus flower petals structures. The design is based on following ideology pertaining to the site and location.Design concept of the Children Hospital and Research centre is primarily focussed on creating spaces that facilitate better curative, preventive and rehabilitative services and hence is defined to be a lotus.The design will want to make everyone believe that ‘Like a Lotus We Too Have the Ability To Rise From The Mud, Bloom Out Of Darkness And Radiate Into The World.’

DESIGN STRATEGIES

The planning of hospitals is based on functionality and serviceability of a lotus. The central core resembles that lotus stem and hence is the service core. The plan blooms outwards and decentralizes the activities from central nodes to sub nodes. User friendly, slowly unfolding compact footprint, immediately befriends the user. The space provides a transition from the outside world through a warm, clean, crisp transparent space that engages children with light and shadow while reassuring parents about the sophistication and professionalism of the hospital and staff. The planning strategies are: • Hierarchy of spaces i.e. movement from public space (Ground Floor) to semi-public (1ST FLOOR) to semi private (2nd floor) to private space (3rd floor). • Hygiene (infection prone areas on ground floor and sterile areas on top floor) • Orientation of the buildings is in direct response to the site profile, as well as maximising access to natural systems. • Whole anthropometric design is created to suit all users. • Each section of the building is dealt with as a separate unit and their co-relation is achieved through simple circulation. • Public zones on southern façade help to get rid of infections using natural sun radiations. • Most intensive care units on top floor for close proximity to services.

• All the services in basement just like the green leaves of the lotus that protect the tender petals. • Dedicated routes for Doctors and staff away from public areas. • Separate emergency entry. • Design provisions for differently able i.e. a barrier free and universal design. • Alternate open and semi open spaces to drive out gloomy corners and integrate healing architecture. • The design attempts to connect the patient as well as the family to have a speedy recovery by providing fresh colours and visual connection to the healing nature in the vicinity. • The design also works on providing community development that is rejuvenation and working areas for parents to combat the stressful situations. • The pattern generated by the colourful exterior panels transforms into an interactive art wall in the interior bringing out the warmth and joy for children. The panels also provide visual relief through play of light, shadow and colours. • The solid panels have increased in proportion to glass panels as we go up to prevent the sun radiations from entering the most intensive care areas. Cognitive learning area : These areas help us achieve the motto of playing, learning, healing .It will help the patients with speedy and joyous recovery. • Physiotherapy, speech lab, toddler treatment, study lab (math, science and sound), library, aquatic therapy, occupational therapy (chef, astronaut, adventurer, scientist, rock star, etc.), pet therapy, play therapy.

SUSTAINABILITY :

Sustainable architecture seeks to minimize the negative environmental impact of buildings by efficiency and moderation in the use of materials and energy. It uses a conscious approach to energy and ecological conservation in the design of the built environment. The 3 types of conservations attempted are:

Energy and environmental sustainability

• Photo-voltaic panels in roof to generate own electricity. • Solar water heaters. • Huge atrium for natural light • Provision for admission of maximum natural light • Rain water harvesting • Grey water recycling • Proper waste management • Landscaping through herbal plantation provides healing landscape.

Economic sustainability

• The high initial cost of providing photovoltaic panels and solar systems will be countered by its long economic as well as environmental benefits. • Water preservation and collection • Green design not only helps cut down on emissions released into the ozone, but also helps significantly reduce energy, water and HVAC costs. Social sustainability By improving indoor environmental quality it is serves as a beacon to visitors and community by : • Improving Occupants Comfort and Health • Improving Worker Productivity • Improving community bonding