+91-22-67237000 contact@hosmac.com

2ND RUNNER-UP : Sonali Indalkar, Vrunda Panse, Aishwarya Shendge

College : Dr. Bhanuben Nanavati College of Architecture, BNCA, Karvenagar, Pune

Location, Site  & Context

Balewadi is a suburb of Pune, bounded by the river Mula to the east and the Pune-Mumbai national highway to the west.  The area is cosmopolitan in nature, with a greater population of middle class and upper middle class. There is a mix of commercial, retail, institutional and residential development around, with predominantly contemporary glass and metal facades. Green spaces are marginalised.

The site is a Hospital reservation plot admeasuring 25650 sqm, of which, 12000 sqm host the hospital. The rectangular shape of the site, with frontage  along two major roads is advantageous from the point of view of traffic circulation and visibility, as also the planning of the current building and its future expansion towards the east. Average temperatures range from 25 to 33 deg in summer and 16 to 28 deg in winter, with west as the predominant wind direction.

Concept

‘Healing and Wellness in the lap of nature’.

The fresh air….the colours, textures and scents of raw earth, its flowers, its green cover…. fluttering butterflies and twittering birds….all facilitate healing and restore joy and tranquility.

Harnessing this power of nature, the hospital is more than a home away from home, which

…….consistently  negates psychosomatically damaging feelings like rebellion, fear, anger, isolation etc

……. gives the best medical care

……..promotes cognitive development

……..fosters creativity and  imagination by mentally stimulating indoor and outdoor play spaces

……..maximises visual and tactile connection with nature for therapeutic and palliative benefits

……..helps family members and hospital staff  to deal more effectively w ith the stress of providing care.

Design strategy

To translate this ‘care and cure’ concept into a professionally competent, financially feasible enterprise is what drives design strategy. This is achieved by efficient traffic circulation zoning, optimum orientation of wings, and functional & aesthetical building design. This makes for a facility that along with healing, encourages interaction and raises the spirits of children, young people, visitors and staff alike.

Vehicular circulation and Service structures

  • Entry and Exit points from the 24 m wide road to the south, for best visual impact and wider frontage.
  • Service entry from the 18 m wide west road and 11 m wide service road around the building used by Ambulances, supply and site maintenance vehicles.
  • 18 m wide internal road in front of the hospital providing space for efficient traffic flow with respect to entry and exit from basement parking, drop-off and pick up points and access to the main parking lot.
  • A 3370 sqm open space to the north with a greenhouse for organic yield.
  • Services like STP, OWC, electrical substation, medical piped gas unit adjacent/close to the main roads for ease of access and maintenance.

Zoning

  • Easy way-finding at all levels
  • Separation of clinical zone, public zone and residential zone.
  • Efficient allocation of spaces and functions, with clear, unambiguous zoning with separation of staff , patients and visitors circulation,on site and inside building, horizontally and Vertically.
  • Separate parking in basement for medical and maintenance staff, IPD wards and other long stay vehicles
  • Parking in the front of hospital for OPD, visitors, public transport.
  • Separate, exclusive parking for ambulances and service vehicles
  • Separate emergency entry , easily accessible via service road

Building design

  • Bio-climatically sound orientation towards good natural light, ventilation and use of shadows for mutual shading of wings.
  • Prominent welcoming structure placed at a distance from main road with a good foreground. Considering psychology of children the overpowering impact of huge scale is avoided.
  • An inviting entrance opening into a lobby with an open to sky, green court that provides a secure, sheltered space to the children and it also visually connects all the waiting spaces on the upper floors. Psychologically reassuring and soothing, this space has a immediate
  • palliative effect on sick, irritable children and their worried, anxious caregivers.
  • Out-patient consultation cubicles grouped into clusters that scale down to a child’s level.
  • The indoors are visually connected to the surrounding greenery and with easy access to it.
  • The Physio-therapy area on the first floor has a terrace for outdoor therapy.
  • The indoor patient wing is designed for good natural light and ventilation. The location at the rear of the building, and stacked higher than other wings affords peace and quiet.
  • Every bed has a view and the wards have a warm, homely ambience.
  • Clinical areas and staff support spaces are designed keeping in view the comfort of all the medical and non-medical staff.

Sustainability

  1. Use of Fly-Ash based materials and insulation – Walls of FaL-G bricks instead of clay bricks conserve precious topsoil, & by not using thermal energy, save on coal or equivalent fuel thereby reducing carbon emissions. RCC work with No-Aggregate Concrete (NAC) containing 80% fly ash & 20% ordinary Portland cement affords absolute impermeability; which preserves the steel within, for a very long time. Appropriate Insulation to roofs and walls serve to reduce heat gain, thereby reducing cooling loads and conserving energy.
  2. Rain water harvesting and water recharge pits to replenish ground water reserves.
  3. Solar photo-voltaic panels on terraces generate electricity for lighting of common lobbies, passages and outdoor landscape.
  4. Sewage treatment plant of capacity 300 cum. providing recycled water for use in toilet flushing and irrigation of the green areas.
  5. Efficient HVAC systems like heat recovery VRV system for maximum energy savings.
  6. Water conservation with the use of low flow plumbing fixtures and efficient landscaping and irrigation.
  7. Use of passive strategies in design for minimizing heat gain and optimizing daylighting, to a reduce cooling loads and the need for artificial lighting in the daytime, thereby saving on energy costs.
  8. Organic waste converter to process wet waste and generate compost for landscape.Substantial cost savings are envisaged in incorporating the above measures, as also, the value addition in terms of passively achieved thermal comfort and aesthetics.