+91-22-67237000 contact@hosmac.com

1st Runner-up: Y. Asma Tasneem, S. Preethi, R. Renganayaki, A. Mohamed Afzal

College: Periayar Maniamammai Institute of Science & Technology, Periyar Nagar, Vallam,Thanjavur

SITE: Thanjavur, Tamilnadu, India

SITE CONTEXT:

Thanjavur is a traditional town with a unique mix of vernacular styles of both north and south India. It also supports the healthcare of 63 nearby villages in the district but lack in specialized childcare facilities.

SITE JUSTIFICATION:
This particular site is selected as it is well connected to city through public means. It remains neither in the outskirts nor in the centre of the town. There is a scope for childcare hospital due to the presence of impaired school and government welfare centre nearby. The site is well connected to the surrounding programme and act as a hub.

CONCEPT:
It is a common knowledge that every child has a particular fear for hospital. The hospitalization of children is difficult both for the child and the parents as they have to stay away from their child for a while and the connection is sorely missed. So our core idea was to combine the traditional art style of the context with landscaping features to create a dynamic and playful environment for children and their parents could stay with them during the healing process.

RESPONSE TO CLIMATE WITH VERNACULAR CONTEXT:
The climate of Thanjavur calls for design strategies where heat mitigation is necessary and as a result climate related design elements such as the courtyards & thinnai were introduced. The vernacular style has the gradation of space as its core of design. The movement from the outer to inner is enhanced by a transition space. We have recreated this arrangement of space in our design by introducing the concept of sub-spaces before the core spaces. Since the climate of Thanjavur is hot and humid, the transition is required to mitigate the heat from entering the spaces. In order to cut the heat gain, the building form is perforated by number of small courts and a large courtyard.

DESIGN STRATEGIES:
In the building level, the courtyard acts as a sub-space for all the adjoining spaces and provides visual connection to all other spaces. The configurations of the inner spaces are arranged with four spaces interlocking each other with one space as the sub-space.
The planes are recessed in the facade which automatically defines and provide entry to the building.
Corridors were kept short with visual connectivity with the courtyard to keep patients from feeling overwhelmed during long walks. These, along with ample handrails, promote activity and independence while aiding in the healing process. By combining wider dimensions, natural light, integrated workstations, and a more residential lighting scheme, the corridor is welcoming in nature.
The idea of gradation of space is followed even in the outpatient department with small courts as the sub-space. The courts allow the building to breathe by letting in light and sunlight.

The spatial arrangement of wards are grouped together and designed in such a way to have community gathering among the children and to have a visual connection with the nature which will break the regular monotonous arrangement of hospitals.

LANDSCAPE:
The floor act as an element connecting and binding landscape with built space. The courtyards are in levels and continues to the garden at the back. The courtyard becomes more porous depending on orientation and use of jalis so that the interior light is gently tempered and the building is protected from solar gain. The gardens are defined by walkways that allow people to use their leisure time and the space is shaded with the placement of kiosks.
The gardens in the upper floor are again gradation in space with the outer to the inner concept. Provision of wooden frames with jalis provides shade and makes the kids to have a community gathering with the others over there as the nature of wards are introverted in nature

SUSTAINABLE FEATURES:
The orientation of the building is according to the direction of the monsoon winds. The wards are arranged on the north eastern side which will have lesser heat gain and hence comfort the living atmosphere for the people.

The frames around the building act as a design element as well as reduce the amount of heat penetration to the lower floors.
The use of jalis-the perforated screens, helps in play of light and shade. Jalis directly cut down the harsh sun to hit the surface of the building and only filtered and partial amount of heat is gained by the building.
Clerestory provided near the terrace garden in the upper floors will evidentially provide natural light to the wards, surgical units and ICUs which turn out to be sustainable.

The green garden in the upper floor act as a cooling factor for the lower floor by not letting in heat gain. The rain water can be collected by providing channels to the underground collection point.
Porous paving concrete is provided in the parking area to seep the rain water and bioswale are provided to filter the debris in the surface runoff and percolate into the ground.
Locally available and recycled materials are employed to create a vibrant and playful space suited to the local conditions.

SPECIAL FEATURES:
The painting on the walls relates to the context as well as creates a colourful atmosphere for the children.
The play of light in the spaces through jalis and open courts creates desirable ambience to the space.
Way findings are emphasized on the floors for easy movement of impaired people.
Window and wall alcoves are created in the wards to relax and play with each other.
We have gone with colour tones of green, blue ,orange, brown and grey as it relates to our context.

CONCLUSION:
Our ultimate goal is to provide placebo effect to the children with self and psychological treatment to overcome the fear towards hospitals