+91-22-67237000 contact@hosmac.com

Details of Design

Community Healthcare Center in Rural India

 

SITE CONTEXT

The site chosen is located in Kalghatgi, the rural district of Dharwad, Karnataka. This particular district has enriched the cultural fields like music, literature and art by producing famous and memorable names. Thus receiving a special recognition on the cultural map of Karnataka state. Agriculture is the backbone of the economy and also the major occupation of the inhabitants of the district. The strategical location of proposed Community Health Care centre will facilitate medical services while also being as a referral point to the existing PHCs. Proposed site was chosen owing to the better commuting options through public and private modes.

CONCEPT AND DESIGN STRATEGIES

Design concept of the proposed Community Health Care centre is predominantly directed on to create  a  positive  community  focussed  spaces  sensitive  to  the  local  ethos  while  harnessing synergy. Existing  site  specific  features  and  local  climate  are  the  main  parameters  that  have  been considered in evolving design strategy. Wards are designed with maximum surface area facing North to benefit from the uninterrupted penetration of daylight and air movement. The rooms which do not require natural ventilation are along the west wall. Open plan and the provision of skylight ensure adequate ventilation and lighting.

Prevailing aspect of the proposed deign is the clear separation between the public, semi-public & private spaces and the transition spaces between them.  This was based on functionality of the spaces and to enhance circulation and access within the health centre. The common public waiting space provided for the OPDs has a wide perforated (Jaali) brick screen to facilitate natural ventilation from the regional winds and also to create an interesting pattern of light and shade in turn enlivening the waiting area environment.

An open learning space is designed as platform for educating the people on various health related issues and advancements in medical treatments. This space also doubles up to be used as medical camps or to serve as additional space for treatment in case of an epidemic.

Functional or visually appealing green pockets are created inside the building to serve as communal spaces, connect the inside and outside, breaking monotony and give an overall holistic experience reinterpreting the image of a health centre. These spaces include local plants, robust seating and art pieces with educational value to tie it to the culture of art of the area.

SUSTAINABILITY, ENERGY CONSERVATION AND COST EFFECTIVENESS

  • Use of  vernacular  construction  techniques  and  local  materials  such  as  granite  and bricks/Stabilized Mud Bricks reduces the construction cost while imparting regional identity to the centre.
  • Majority of places have been designed to receive natural lighting and ventilation. This reduces dependency on conventional sources of energy significantly.
  • Implementation of rain water harvesting of which water is used for maintaining the green spaces and solar panels for an alternative non-conventional energy source.