+91-22-67237000 contact@hosmac.com

Details of Design

Community Healthcare Center in Rural India

SITE CONTEXT

Many villages in India, even after sixty nine years of independence, do not have sufficient healthcare facilities. Anekal in Bangalore Rural, Karnataka, India is one such taluk, with a deficit of  basic health care facilities in terms of availability and affordability.

The site chosen is in Ragihalli, in Anekal, owing to the better commuting options through public and private modes. Provision of Community Health Care centre in this area would serve sixteen villages under the taluk, along with the people living in the outskirts.

A majority of population is involved in farming, sericulture, animal husbandry, etc. belonging to the low income category. Issue of water shortage does exist in spite of an abundance of rainfall, owing to the fact of mismanagement.

CONCEPT AND DESIGN STRATEGIES

Design concept of the proposed Community Health Care centre is primarily focussed on creating spaces that facilitate better curative, preventive and rehabilitative services.

A design criterion has been evolved to address the key challenge of building a good quality, comfortable and easy-to- maintain facility. Logical zoning, hierarchical placement of different spaces and ecological sustainability has positively informed the design in structuring a building that is suited to its environment and function.

The design prioritises on the patient experience; the essence of the space is to awaken hope and instil faith of a speedy recovery. The design aims to achieve this through a space for prayer/ meditation, visual and physical connectivity to the outdoors and landscaping while allowing natural air and light ventilation.

Research has proven that patients, who walk (indoor & outdoor) during the course of their recovery, have chances of getting discharged as many as 36 hours earlier than those who do not. Emphasis has been laid on providing access to several indoor and outdoor spaces from the patient wards in order to encourage walking. To provide a transcendent environment the patient and tap into the ubiquitous potential of the placebo effect, a healing garden has been planned close to the patient wards. Strategic planning and design of various spaces address the challenge which was to avoid creating the clichéd, depressing and crowded waiting room experience, to lessen the risk of contagion between un-well individuals.

SUSTAINABILITY, ENERGY CONSERVATION AND COST EFFECTIVENESS

The following design methods have been adopted to address issues pertaining to sustainability:

  • Use of vernacular construction techniques and local materials lends the centre a unique sense of identity.
  • Rainwater harvesting for better management of water
  • Solar water heating
  • Healing garden comprising of medicinal plants
  • Maximised natural lighting and ventilation in the design, thereby reducing dependence on conventional sources of energy. Mechanical means of ventilation have been used only in certain clean rooms.